Wraz z rozwojem gospodarczym oraz wynikającą z niego poprawą standardu życia, rosną również wymagania ludności odnośnie warunków mieszkaniowych. Ogólnie rzecz biorąc w dłuższym terminie naturalnym procesem jest stopniowa poprawa standardu mieszkań, ale również stopniowe zwiększanie ich powierzchni. Na przestrzeni kilku ostatnich lat można jednak w naszym kraju zauważyć odwrotną tendencję.
Od pewnego czasu obniża się bowiem przeciętna powierzchnia nowych mieszkań. Kryzys w gospodarce światowej oraz coraz bardziej realna groźba nadejścia jego kolejnej fali sprawiają, że Polacy obecnie poszukują lokali mieszkalnych o mniejszym metrażu, niż w latach 2006 – 2007, a więc okresie prosperity na rynku nieruchomości. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest również obniżająca się zdolność kredytowa. Niższe możliwości finansowe decydują o tym, że w chwili obecnej kupujący mieszkania kierują się w pierwszej kolejności ceną całkowitą nieruchomości mieszkaniowej, a nie tą wyrażoną w zł/mkw.
Co ciekawe trzeba jednak zaznaczyć, że zmian preferencji klientów nie widać, jeśli chodzi o liczbę pomieszczeń. Największym wzięciem nadal cieszą się lokale z tzw. segmentu popularnego, a więc te składające się z 2 lub 3 pokoi. Taka sytuacja znajduje swoje odzwierciedlenie w ofercie mieszkań deweloperskich w głównych miastach Polski.
W rezultacie zmniejsza się przeciętna powierzchnia pomieszczeń w nowych mieszkaniach. W związku z tym obecnie pojawia się coraz więcej 2- pokojowych lokali o metrażu poniżej 40 mkw., najczęściej składających się z aneksu zamiast całej kuchni. Warto jednak zaznaczyć, że na rynku można już nawet spotkać przykładowo 2- pokojowe lokale mieszkalne o powierzchni 32 mkw. Z kolei powierzchnia 3- pokojowych mieszkań deweloperskich w nowych inwestycjach znajduje się nieraz poniżej 50 mkw.
Podsumowując należy stwierdzić, że taki stan rzeczy wynika ze wspomnianych zawirowań gospodarczych i związanej z nimi niepewności. Można, więc zakładać, że wraz z powrotem koniunktury Polacy znowu będą chcieli mieszkać w większych mieszkaniach.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »