Polacy zakochali się we włoskiej kuchni. Trudno się dziwić, skoro jest smaczna i zdrowa, a większość potraw można szybko i łatwo przygotować. Aby móc stworzyć prawdziwie włoski klimat w domowej kuchni, warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych akcesoriów, które ułatwią nam „włoskie gotowanie”.
Italia kojarzy się powszechnie z piękną architekturą i krajobrazami, mnóstwem zabytków, wypoczynkiem i… gorącym słońcem. Jedni uwielbiają włoskie wina, inni włoskich artystów, jeszcze inni klimatyczne renesansowe miasteczka, ale chyba największą popularnością cieszy się jednak włoska kuchnia. Makarony w aksamitnych sosach, pyszne pizze, proste i finezyjne sałaty oraz niezrównane desery – oto jej kwintesencja. Przysłowiową kropką nad „i” włoskiego smaku jest doskonała i aromatyczna kawa.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »