Najbardziej eksploatowane miejsce w każdym pomieszczeniu – podłoga. Odpowiednio dobrana do wnętrza może służyć nam wiele lat, przy jej wyborze trzeba więc wziąć pod uwagę nie tylko względy estetyczne, ale i trwałość, warunki panujące w danym pomieszczeniu (zwłaszcza wilgotność), a także jego przeznaczenie.
Podstawowe rodzaje podłóg dostępne obecnie na naszym rynku to wykładziny dywanowe, podłogi drewniane, podłogi z tworzyw sztucznych, kamienia (naturalnego lub sztucznego), ceramiki oraz podłogi nietypowe (szklane, korkowe, betonowe). Niemal wszystkie dostępne są w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej, można więc swobodnie dopasowywać ich kolory i wzory, posiadają jednak różne właściwości, które warto poznać, aby dobrze dobrać rodzaj podłogi do danego pomieszczenia.
Wykładziny dywanowe produkowane są w wielu kolorach i rozmiarach, są stosunkowo tanie i łatwe do ułożenia (spokojnie możemy zrobić to sami), a i wymiana starej wykładziny na nową nie przysparza żadnych problemów. Wykładziny dywanowe doskonale tłumią kroki, są ciepłe i przytulne, chętnie więc stosowane są w sypialniach, salonach i pokojach dziecięcych. Niestety – w tych ostatnich narażone są na zabrudzenia, które czasem bardzo trudno usunąć. Wśród dostępnych na rynku wykładzin najczęściej spotykamy: - wełniane; miękkie i sprężyste, nie elektryzują się, ale bywają pożywką dla moli, przyciągają kurz i nie mogą być stosowane w wilgotnych pomieszczeniach (gniją), - bawełniane; miękkie, trwałe, łatwe do utrzymania w czystości, - sizalowe; sizal jest włóknem naturalnym otrzymywanym z łodyg agawy, wykładziny sizalowe są więc trwałe i antystatyczne, ale bardzo źle znoszą wilgoć i trudno je wyczyścić (nie wolno ich prać!), - wykonane z trawy morskiej; trwałe, odporne na wilgoć i brud, - wykonane z włókna kokosowego; sztywne i kłujące, więc stosowane głównie w korytarzach i przedpokojach - wykonane z włókien syntetycznych (poliamidowe, nylonowe, polipropylenowe); trwałe i dość odporne na wilgoć, ale zazwyczaj mocno się elektryzują.
Wykładziny dywanowe mają jeszcze jedną, dość istotną wadę – nie powinny być stosowane w mieszkaniach alergików, bo nie tylko same mogą być źródłem uczuleń, ale i trudno z nich usunąć takie alergeny, jak kurz czy roztocza.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »